How far we fall: The perfect marriage, the perfect murder

How far we fall

Nadat ik The Playground van Jane Shemilt uit had, wilde ik nog een boek van haar lezen. Dat werd How far we fall, met als ondertitel veelbelovend: The perfect marriage, the perfect mother.

Maar ik vond dat het boek niet leverde wat de titel belooft. Bovendien is How far we fall, in tegenstelling tot The Playground, niet een psychologische thriller in het genre 'domestic'.

Toch vond ik ook dit boek van Jane Shemilt best de moeite waard.

How far we fall

Op een feestje ontmoet Beth Albie. Albie werkt samen met haar voormalige baas en minnaar Ted. Doordat ze Albie ontmoet kan ze Ted ineens loslaten. Overigens weet niemand dat Beth een affaire heeft gehad met Ted.

Driehoeksverhouding: Albie - Beth - Ted

Albie valt als een blok voor Beth, ook al heeft hij het gevoel dat ze veel geheimen heeft. Haar waas van geheimzinnigheid is denk ik ook één van de dingen die Albie aantrekken in Beth. Hij is dolblij als ze instemt met zijn huwelijksaanzoek.

Albie en Ted

Albie is overigens dol op Ted, die hij ziet als zijn mentor. Ze werken veel samen. Maar langzaam maar zeker komen er scheurtjes in hun relatie. Albie krijgt (terecht) het idee dat Ted regelmatig de eer van Albie's werk naar zich toetrekt. En als er een belangrijke functie vrijkomt geeft Ted die aan zijn zoon, en niet aan Albie.

Op basis van de verwachtingen over zijn succesvolle onderzoek koopt Albie een huis, dat hij wil opknappen. Hij gaat er daarbij vanuit dat hij geld krijgt voor zijn idee en dat hij de functie krijgt die Ted eerst had. Maar dan dreigen beide dingen mis te gaan.

Het conflict

Albie is een integer en betrokken arts. Maar als er zorgwekkende resultaten verschijnen in zijn onderzoek, brengt Beth hem op het idee om de resultaten positief te beïnvloeden. Albie doet dit uiteindelijk in de veronderstelling dat het bedrijf dat zijn idee koopt het onderzoek zelf ook nog een keer doet.

Dat gebeurt echter niet, en een aantal kinderen sterft een hele nare dood hierdoor.

Albie voelt zich verschrikkelijk schuldig, en volgens mij verwijt hij Beth dat die hem op het idee heeft gebracht om het te doen. 

Het is Ted die de zondebok wordt.

Ook daar voelt Albie zich weer enorm schuldig over.

'It's a slippery slope'

Ook daar voelt Albie zich schuldig over, totdat Ted bewijs vindt dat er met het onderzoek is geknoeid. Opnieuw brengt Beth Albie op een idee.

Opnieuw laat Albie zich overtuigen, en opnieuw verwijt hij het haar vervolgens.

Hij laat haar feitelijk behoorlijk in de steek, en dat heeft catastrofale gevolgen.

Over How far we fall - spoiler alert

De titel How far we fall verwijst in mijn ogen naar het spreekwoord How the mighty have fallen. Albie begint als een integer mens, maar aan het eind van het boek is hij een fraudeur en een moordenaar! 

Hoe is het mogelijk?!

Hoe is zijn desintegratie van fatsoenlijk mens begonnen?

Hoe kon van het één zo snel het ander komen?

Kort door de bocht zou je kunnen stellen dat het komt door Beth, maar dat vind ik onterecht. Beth is geen kwade genius, ondanks het feit dat zij met de nare ideeën komt. Beth is ook een slachtoffer van de omstandigheden en wat haar is overkomen als kind.

Ik had echt met haar te doen.

Zeker op het eind.

Dat had ze niet verdiend.

Mijn conclusie over How far we fall

Veel lezers van dit boek haakten halverwege af. En inderdaad, het leest niet zo fijn weg als The Daughter en The Playground. Ik weet eigenlijk niet waarom ik het wel heb volgehouden... Ik denk dat omdat ik wilde weten hoe het afliep.

How far we fall is zeker geen feelgood roman.

Op Goodreads krijgt How far we fall maar een 3,23. Ik zou het denk ik een 3,40 geven.

Als je houdt van een boek over menselijke relaties, en hoe we soms afdwalen van het rechtvaardige pad door een combinatie van omstandigheden, en je vindt het niet erg als het naargeestig is, dan is dit boek wellicht leuk voor jou.

Praktische informatie

How far we fall is voor 12,99 te koop via bol.com. Om Amazon krijgt het boek een 4,2  bij een maximale score van 5. Daar wordt het boek dus positiever beoordeeld.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *