Wat echt belangrijk is. Zingeving voor alledag.

Verlokt door de belofte van antwoord op de aloude vraagt 'Wat is nou echt belangrijk in het leven?' sloeg ik hoopvol Karen Wassinks boek open.

Met zo'n nuchtere achternaam en dito nuchtere afbeelding van een boterham met aardbeienjam op de voorkant, leek dit me nou eens echt een helder, duidelijk no-nonsense boek.

Deze belofte wordt zeker ingelost door de kwieke en simpele vormgeving, heldere schrijfstijl en duidelijke hoofdstukindeling. Ook de oefeningen aan het eind van elk hoofdstuk zijn duidelijk en makkelijk toepasbaar.

Wie verlangt er in de dagelijkse drukte van het bestaan soms niet naar een moment van bezinning, naar antwoord op vragen als: 'Waar doe ik het allemaal voor? 'Waar ben ik eigenlijk mee bezig?'

Als moeder is het makkelijk jezelf te verliezen in het werk dat zich opstapelt, de logistieke puzzels die je moet oplossen en de opvoedingsperikelen. Hoe kom je te midden van al die vragen, eisen en behoeftes tot jezelf; hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet kwijtraakt en uit het oog verliest wat echt belangrijk is?

Karen Wassink biedt uitkomst: zeven hoofdstukken met daarin zeven thema's die 'in ieders leven actueel en essentieel zijn.' Karen koppelt gewone situaties uit het dagelijks leven aan filosofie, psychologie, christendom en andere religies. Dat biedt een breed en tegelijkertijd diepgaand perspectief.

Bewustwording

De verschillende hoofdstukken maken je bewust van jezelf: van je reacties, je gedachten en hoe je met dingen omgaat. Zo verbijt ook ik me altijd als ik weer eens in de 'verkeerde rij' sta bij de supermarkt. Maar, vraagt Karen, waarom zou die rij niet juist precies de goede voor je zijn?! Ik zal je vertellen: de rij in de supermarkt is nog niet weer hetzelfde voor me geweest!

Met dit voorbeeld wijst Wassink op het belang van aanvaarding. Aanvaarding van het leven zoals het is, niet zoals jij vindt dat het zou moeten zijn. Ik moet zeggen: je wordt daar wel een stuk rustiger van!

Behalve aanvaarding, behandelt Karen de thema's verlangen, hoop, vertrouwen, loslaten, liefde en willen. Soms vond ik de verhandelingen over de thema's wat te abstract en had ik moeite alles te volgen, maar altijd zetten ze aan tot nadenken. En daar ging het immers om.

Mijn conclusie over Wat echt belangrijk is

Al met al is dit boek de moeite waard als je eens wilt nadenken over je leven, en wat echt belangrijk is. Je kunt het individueel gebruiken maar het is ook heel geschikt voor groepen. Heb je bijvoorbeeld een moedergroep en wil je wat verdieping in de gesprekken? Dan biedt dit boek een uitstekende handleiding.

Praktische informatie over Wat echt belangrijk is

Wat echt belangrijk is, is voor 17,95 te koop bij bol.com.

Karen Wassink is neerlandica en werkt momenteel als beleidsmedewerker cultuur bij de overheid. Van 2002 tot 2005 deed zij de driejarige opleiding tot veranderkundige aan de Pulsar AcademiePulsar. Voor dit boek heeft ze veel gebruikgemaakt van de kennis en inzichten die ze hier opdeed.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *