|

Viral

viral, fitzgerald

'What if the worst thing you did went viral'.

Dat stond in grote letters op de cover van het boek Viral.

En de eerste zin luidde: 'I sucked twelve cocks in Magaluf'.

Hoe is dat voor een eerste zin!

Viral: het verhaal

Viral gaat over de geadopteerde Su, die samen met haar zusje Leah en een stel vriendinnen op vakantie is. De relatie tussen Su en Leah is gespannen: Leah moet niet veel van Su hebben. En Su verlangt juist naar Leahs goedkeuring.

Op een avond besluiten Leah en de vriendinnen dat Su haar maagdelijkheid moet verliezen. Ze drinken veel die avond en een zekere John gooit stiekem een pilletje in Su's drankje.

Met als gevolgd dat de brave en maagdelijke Su maar liefst 12 jongens een 'blow job' geeft. Alsof dat niet genoeg is, heeft ene John alles gefilmd en geupload naar Youtube, waar het filmpje viraal gaat.

Het kost Su haar studie medicijnen aan de universiteit van haar keuze, en haar moeder wordt verzocht tijdelijk niet naar haar werk als rechter te komen.

Su ontvlucht de commotie, in afwachting van een andere video die de hare in de vergetelheid zal drukken.

Viral: psychologische roman met (teveel) detective elementen

Viral gaat dus over een onfortuinlijk moment dat de hele wereld over gaat, en de gevolgen daarvan op de moeder van Su, op Su, het gezin en Su's vader.

Daarbij krijg je als lezer afwisselend een kijkje in de gedachten van Su en haar moeder Ruth.

Hoewel ik had verwacht dat Viral een psychologische roman was, heeft het helaas ook iets weg van een detective. En ik haat detectives. Su's moeder Ruth wil namelijk wraak nemen op de 12 mannen en John die het filmpje uploadde. En dat betekent dat een groot deel van het verhaal gaat over Ruths zoektocht en methodes om wraak te nemen.

Door de gebeurtenissen komen de onderlinge relaties van het gezin op scherp te staan. Ruth wordt gedwongen zichzelf als moeder te onderzoeken, en Su moet ook flink aan de slag met zichzelf.

Uiteindelijk komen ze er allemaal sterker uit, en hun onderlinge relaties worden alleen maar beter. Dus dat is positief.


Conclusie over Viral

Viral is een boek met een zeer intrigerende plot, en verlokkende flaptekst, dat me vervolgens teleurstelde wat betreft de uitwerking. Ik vond de wendingen in het boek hier en daar ronduit overdreven en ongeloofwaardig.

Ook zat ik niet te wachten op het detectivewerk van Su's moeder.

Ik geef het boek daarom een mager zesje.

Praktische informatie over Viral

Viral is voor 18,95 te koop bij bol.com. De Nederlandse versie heet Verloren Dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *