Studente in vrije val, Susan Lenssinck

studente in vrije val

Ik lees het geregeld in de kranten: steeds meer twintigers krijgen een burn-out. Zulke jonge mensen! Dan vraag je je toch af hoe dat komt. Hebben ze zo'n zwaar leven?

Dus toen ik in de bibliotheek het boek Studente in vrije val van Susan Lenssinck tegenkwam nam ik het meteen mee. Want Susan is zo'n twintiger die een burn-out kreeg. En in Studente in vrije val vertelt ze hier over.

En ik was benieuwd naar haar verhaal.

Studente in vrije val

Als ze haar havo-diploma heeft gehaald gaat Susan op kamers in Den Haag waar ze een studie Communicatie gaat doen. Ze woont in een studentenhuis en wordt lid van studentenvereniging Apollo.

Dat zou te doen moeten zijn zou je denken.

Maar Susan rent als een gek rond. Ze wil echt overal aan meedoen, en niets missen. En er zitten nu eenmaal maar 24 uur in een dag. Al snel drinkt ze koffie en energy drank om haar hoge leeftempo vol te houden.

Dan, op een dag voelt ze zich 'raar'. Het blijkt de voorbode te zijn van een paniekaanval. Susans huisarts adviseert haar om rustiger aan te doen, maar dat vindt Susan onzin. Ze gaat gewoon door met haar hectische levensstijl.

Totdat het gewoon echt niet meer gaat. Ze krijgt huilbuien en voelt zich uitgeput. Zelfs een wandeling naar de hoek van de straat is al bijna teveel. Daarom gaat ze tijdelijk weer bij haar ouders wonen.

Dit zegt de huisarts

Susans huisarts legt het als volgt uit:

'Je hebt jezelf de afgelopen tijd overbelast door te veel te doen en te weinig uit te rusten. Je bent jezelf als het ware voorbij gerend. Om dat vol te houden, gaat het lichaam over op een stressmechanisme. Gevolg is dat het lichaam adrenaline aanmaakt, dit kan een onrustig gevoel teweeg brengen. Door een gebrek aan rust, raakt het lichaam uit balans en ontstaat er een overschot op de adrenaline uitscheidingscurve. De adrenaline blijft door het lichaam stromen en heeft geen tijd om af te breken.
Je komt in een vicieuze cirkel waarin je maar door blijft gaan en je lichaam maar adrenaline aan blijft maken. Het zal nu een poosje duren voordat je lichaam afgekickt is.'

 

Wat kunnen we leren van Studente in vrije val?

Studente in vrije val heeft een duidelijke les: je hóéft niet alles te doen! Sterker nog, dat is onverstandig. Zoek naar een goede balans tussen activiteiten en rust. Want als je als een gek rond rent ligt een burn-out op de loer.

Conclusie over Studente in vrije val

Ik vond het een leuk boek over een niet zo leuk onderwerp. Wel vond ik dat Susans leefstijl ook wel heel erg hectisch was. 'Dat kan toch ook niet!' dacht ik regelmatig.

Maar ik heb een goed antwoord gekregen op mijn vraag hoe het kan dat twintigers een burn-out krijgen.

Ik geef het boek een 8.

Praktische informatie over Studente in vrije val

Studente in vrije val is voor 15,- te koop bij bol.com.

17 reacties

 1. Het komt inderdaad steeds meer voor, burn-out voor je 30e. In mijn cursusgroepje op de mindfulnesscursus zitten ook zeker 3 vrouwen van rond de 22-25 die met een burn-out thuiszitten. Allemaal geen heel hectisch leven, maar wel het té graag goed willen doen en bewijzen dat ze die eerste 'echte' baan waard zijn. Moeilijk hoor.

 2. Mijn zoon is ook zo'n knul die denkt overal aan te moeten meedoen. Slaat nooit af om te werken. Doet wat moet voor school, sport een paar keer per week en als hij niets te doen heeft gaat hij playstation spelen. Zou dat voldoende zijn om rust te vinden, die playstation. Anders zie ik het voor hem ook donker in.

 3. Ik ken niet zo heel veel twintigers in mijn nabije omgeving, maar degenen die ik ken heb ik nog nooit eens ter ontspanning rustig met een boek op de bank zien zitten. Ze moeten altijd iets, zijn bang om wat te missen, brengen elkaar het hoofd op hol, kortom willen alle ballen hoog houden. Ik ken zelfs iemand die het presteert om gerust een uurtje of twee weg te gaan als ze visite heeft (visite die daarvoor een paar uur gereisd heeft), omdat ze 'daar toch echt even naartoe moet'. Voor mij onbegrijpelijk en ik vind het tamelijk onfatsoenlijk ook.
  Beroepsmatig wordt het er ook niet beter op, want steeds Amerikaanser.

 4. Ik weet nooit zo goed wat ik er van moet denken en dat komt voornamelijk omdat ik het in mijn generatie helemaal niet hoor of mee maak. Ik en al mijn vrienden, vroegere klasgenoten hebben nergens last van.

 5. Ik las in Flow iets over FOMO. Fear of missing out. Angst om iets te missen waardoor je voortdurend alles najaagt. Ik heb daar met de jaren (inmiddels ben ik 35) steeds minder last van. Ik hoef niet te zien wat iedereen ziet, niet alles te doen om midden in het leven te staan. 'Gewoon' thuis of rust is ook heel waardevol. Maar het is iets dat moet groeien. Voor sommige mensen is het ondenkbaar om niet overal mee bezig te zijn.

  S.

 6. Hallo Nicole, 'Studente in vrije val' is een uitgave van Uitgeverij Tobi Vroegh in Amsterdam. Niet een gewone commerciële uitgeverij, maar een waar hoofdzakelijk vrijwilligers/'ervaringsdeskundigen' een (zeer) zinvolle dagbesteding hebben. Uniek in Nederland! TOBI VROEGH geeft meer van dit soort boeken uit, dus vanwaar ik je graag even op ons (ik ben er medewerker) wijs. Zie http://www.tobivroegh.nl

  Met vriendelijke groet, Erik Orendi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *