De kracht van minder is meer: review

de kracht van minder is meer

In het boekje De kracht van minder is meer heeft schrijver Fergus O'Connel een interessante invalshoek.

Je werk efficiënter doen = symptoombestrijding

Volgens hem is de oplossing niet om je werk beter te organiseren en te werken met handige te-doen-lijstje, maar simpelweg werk af te stoten. Volgens O'Connel is structureren en efficiënter werken een vorm van symptoombestrijding. Het onderliggende probleem los je er niet mee op.

Het echte probleem van te druk zijn is...

En het onderliggende probleem is:

Je hebt simpelweg te veel werk!

Dus de oplossing ligt in keuzes maken. Je kiest de dingen die er echt toe doen, en die doe je. En de rest niet. Kortom je moet leren om minder te doen.

Over De kracht van minder is meer

De kracht van minder is meer is een vrij dun boekje. Maar er staat wel veel tekst op een pagina. Dus het kost toch nog wel even tijd om te lezen. Het is in een makkelijke en toegankelijke stijl geschreven.

O'Connels invalshoek om simpelweg werk af te stoten vond ik origineel en weer eens wat anders! Toch kon ik hem niet altijd even goed volgen in zijn uitleg. Zoals zijn denkbeeldige stapel van dingen die je moet doen, graag doet, helemaal niet graag doet en echt graag wilt doen.

Conclusie over De kracht van minder is meer

O'Connel heeft een duidelijke kernachtige aanpak voor mensen die zich overweldigd voelen door hun hoeveelheid werk.

Maar ik vraag me wel af hoe makkelijk het is om zijn aanpak ook echt toe te passen. Want hoe eenvoudig is het om tegen je baas te zeggen: 'Sorry, maar ik vind dat niet belangrijk, dus doe ik het niet.' Ze zien je aankomen lijkt me.

In persoonlijk leven dan maar?

Voor het persoonlijke leven lijkt het me makkelijker om O'Connels techniek te gebruiken. Maar dan krijg je het vraagstuk: 'Moet je soms niet gewoon iets voor een ander over hebben? Ben je niet egoïstisch bezig als je steeds 'nee' zeg?'

Al met al is De kracht van minder is meer zeker de moeite van het lezen waard. Het zet je aan het denken over je leven en je werk.

Ik geef het een 7,5. Een 7 vanwege de originele invalshoek, maar geen 8 vanwege de volle bladspiegel en dat ik hem soms niet goed volgen.

Praktische informatie over De kracht van minder is meer

De kracht van minder is meer is voor 12,95 te koop bij bol.com.

5 reacties

 1. Dit is een boek dat ik razend interessant zou kunnen vinden. Ik ga er eens even wat meer info over opzoeken, want in dit thema/onderwerp zie ik wel wat. Mij lijkt het inderdaad heel logisch dat wanneer we het te druk hebben, we het gewoon dus 'te druk' hebben.

  Soms word ik er al moe van wanneer ik mensen hoor opsommen wat ze allemaal doen aan werk, banen, bijbanen, hobby's en sporten. Ik snap dat gewoon niet!

 2. Ik snap dat het aantrekkelijk klinkt. Maar als ik zie hoe sommige mensen hun tijd indelen, komt bij mij toch echt iets anders naar boven.
  Wat niet wegneemt dat je juist wel aan je baas moet doorgeven als je de werkdruk te hoog acht. Maar daar moet je dan wel enorm goede redenen voor hebben, en echt kunnen aantonen dat er te veel werk op je afkomt.
  Grappig is bijvoorbeeld dat parttimers net zoveel werk verzetten als hun collega's die volle dagen werken. Dat is dan toch een kwestie van je taken goed indelen, en weten wanneer je iets wel of niet moet delegeren of delen.

 3. Het is echt wel een leuk boek inderdaad Sunny Mama. Ik vond de invalshoek interessant, omdat de meeste boeken toch tips gaan geven over hoe je je leven efficiënter kunt inrichten. Daar maakt dit boek korte metten mee.

 4. Ik denk dat ik wel iets zou kunnen leren van dit boek. Eigenlijk weet je soms ook gewoon dat je zou moeten schrappen, maar wat, waar en wanneer!? Ik blijf het lastig vinden.

 5. Mannen zijn steengoed in energie besparen inderdaad. Hun éigen energie. in het gezinsleven immers ook? De tijd van de vrouw is voor kind & huishouding, tenzij ze iemand anders heeft geregeld. De tijd van de man is voor hem, tenzij er een dringend beroep op hem word gedaan èn hij het er mee eens is dat HIJ dat moet doen en niet de vrouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *