Mrs. Bridge

mrs. Bridge

Het verhaal van Mrs. Bridge speelt zich af in de jaren 30 van de vorige eeuw in Kansas City in de VS.

Zoals de titel van het boek aangeeft gaat het over mrs. Bridge. Op de tweede bladzijde trouwt ze met Mr. Bridge en al snel volgen drie kinderen. Mrs. Bridge is huisvrouw en zorgt voor de kinderen.

Meer gebeurt er eigenlijk niet in het boek!

Waar gaat mrs. Bridge over?

Het leven van mrs. Bridge kabbelt maar zo'n beetje voort, haar kinderen groeien op, gaan het huis uit, en mr. Bridge overlijdt.

Zo nu en dan voelt Mrs. Bridge zich wel eens somber. Een somberheid die ze weerspiegelt ziet in haar vriendin Grace. Op een gegeven moment besluit ze zelfs dat ze in psychotherapie nodig heeft. Maar mr. Bridge zegt: 'Onzin' en dat is dat. Mrs. Bridge's vriendin pleegt uiteindelijk zelfmoord.

Als je vraagt: 'Waar gaat dit boek over?' dan is het antwoord: over een mrs. Bridge, een huisvrouw in Kansas City in de jaren dertig.

Wat maakt mrs. Bridge lezenswaardig?

Aangezien er eigenlijk niets gebeurd kun je je afvragen waarom dit boek dan interessant is. Allereerst is dat de stijl waarin het boek is geschreven. Het boek straalt sfeer uit en de zinnen zijn eenvoudig maar mooi. Het boek bestaat uit 117 korte hoofdstukken met elk een eigen titel. Qua lengte lijken ze bijna op een column.

Ondanks de korte, bijna columnachtige hoofdstukken leest mrs. Bridge wel degelijk als een chronologisch verhaal. We leren haar immers kennen als jonge vrouw, en aan het eind van het boek is ze oud.

Aangezien het verhaal dus geen spannende plotwendingen heeft, of bijzondere gebeurtenissen, is mrs. Bridge lezenswaardig omdat het een treffend portet biedt van een vrouw die gevangen zit in een keurslijf van normen en waarden. En dat niet eens door heeft.

Onderhuids

Mrs. Bridge is opgegroeid met een duidelijke set normen en waarden. En daar houdt ze zich keurig aan. Zij op haar beurt voedt haar kinderen er ook weer mee op. Het is voor mrs. Bridge erg belangrijk dat dingen worden gedaan zoals het hoort. Ze wil niet afwijken van de norm.

De normen en waarden zijn soms discriminerend. Maar voor mrs. Bridge zijn ze zo natuurlijk dat ze er werkelijk geen kwaad mee bedoelt. Mrs. Bridge is vriendelijk, beleefd en doet altijd haar best om anderen op hun gemak te stellen.

Dat ze door haar verlangen zich te conformeren met niemand echt contact maakt merkt ze niet. Wel voelt ze dat haar kinderen van haar weg drijven, en dat ze hun liefde verliest. En dat doet haar pijn en verdriet. Want ze is vol goede bedoelingen.

Soms voelt ze vaag iets knagen. Een onrust, en verlangen naar meer. Maar ik weet niet of ze het niet als zodanig herkent of wat. Ze handelt er in ieder geval niet naar.

Hoewel het boek overwegend vanuit het perspectief van mrs. Bridge is geschreven krijg je soms een korte blik in de gedachten van de kinderen. En dan lees je over 'problemen in het gezin' en dat mr. Bridge mrs. Bridge lomp behandelde.

Mrs. Bridge snapt daar niks van, en herkent dit ook niet.

Wat me trof in dit boek

Hier onder enkele zinnen die me speciaal troffen.
Zoals deze over mr. Bridge die in zijn pogingen zijn gezin alles te geven, ze het belangrijkste onthoudt: zijn gezelschap.

'Het gezin zag hem heel weinig. Het was niet ongebruikelijk dat een week voorbijging zonder dat hij maar één van de kinderen zag. Zondagsmorgens zat hij soms te ontbijten als ze beneden kwamen; hij begroette ze vriendelijk en ze reageerden eerbiedig, en een beetje treurig omdat ze hem misten. Hij voelde dat aan en verdubbelde zijn inspanningen op kantoor om ze alles te kunnen geven wat ze maar wilden.'

Mrs. Bridge wordt gegrepen door deze regels in een boek:

'Sommige mensen zweven over de jaren van hun bestaan heen om dan zacht in een vredig graf te zinken, tot op het laatst onkundig van het leven, zonder ooit gedwongen te zijn geweest te zien wat het allemaal kan bevatten.'

Mrs. Bridge was van plan verder te lezen, en vraagt zich af wat er tussen is gekomen en waarom ze het boek nooit meer heeft opgepakt.

Het citaat dat haar trof beschrijft pijnlijk háár leven. Als lezer besef je dat, maar mrs. Bridge zelf niet.

Praktische informatie over mrs. Bridge

Mrs. Bridge is voor 19,95 te koop bij bol.com

Eén reactie

  1. Je hebt mijn interesse gewekt! Ik heb nog een stapeltje boeken liggen, dus eerst daar doorheen. Maar deze voeg ik zeker aan het stapeltje toe 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *