|

Juffrouw Holle: recensieJuffrouw Holle is volgens de ondertitel 'een sprookje voor de moderne vrouw'.

De ondertitel dekt goed de lading, want het Juffrouw Holle zit inderdaad vol sprookjesachtige elementen. Dat maakt het een verrassend boek.

Echt anders dan anders.

Juffrouw Holle: het verhaal

Je leest regelmatig in de media over dat de huidige generatie twintigers het moeilijk heeft. De lat ligt hoog voor deze generatie. En als hun leven niet leuk genoeg is, dan ligt dat aan niemand anders dan aan henzelf.

De twee hoofdpersonen in Juffrouw Holle zijn zulke twintigers. Je hebt Olivia, die geregeld doet denken aan Sophie Kinsella's karakter Becky in Shopaholic. Olivia is creatief, chaotisch, ambitieus, maar ook egocentrisch en voortdurend op zoek naar iets nieuws.

Haar tegenpool is Rikka. Rikka komt altijd overal op tijd, werkt hard en houdt zich aan de regels. Maar Rikka is ook rigide en gevangen in haar eigen keurslijf.

Beide belanden op de boerderij van de mystieke Juffrouw Holle.

Daar worden ze geconfronteerd met zichzelf. Ze leren zichzelf beter kennen, en worden pijnlijk geconfronteerd met hun zwakke en sterke punten.

En aan het eind leven ze, naar goed gebruik in sprookjes, nog lang en gelukkig.

Wat is er leuk aan Juffrouw Holle?

Wat Juffrouw Holle leuk maakt om te lezen is dat het echt een heel ander soort boek is. Door de sprookjesachtige elementen onderscheidt het zich van de vele andere boeken die de boekwinkels bevolken.

Daarnaast zit het boek boordevol levenswijsheden die weliswaar regelrecht uit de Flow lijken te komen, maar wáár zijn ze wel. En ze worden door Fleur Brockhus en Karima O'Flynn treffend en praktisch neergezet als lessen die Rikka en Olivia leren.

Je krijgt als het ware handige levenswijsheden voorgeschoteld in Bob de Bouwer formaat. Makkelijk en toegankelijk.

Juffrouw Holle: er had wel wat meer 'bite' in gemogen

Het verhaal in Juffrouw Holle kabbelt rustig voort. Er gebeuren geen opwindende of spannende dingen in dit boek. Dat maakt het boek ook wel een beetje saai. De tegenstellingen tussen Rikka en Olivia hadden wellicht voor meer vuurwerk kunnen zorgen.

Het oorspronkelijke sprookje Vrouw Holle is een stuk venijniger. Daar wordt degene die haar werk niet goed doet afgestraft met een douche van pek en teer! Eerlijk gezegd zat ik daar een beetje op te wachten in de moderne versie die alleen maar vriendelijk en luchtig is.

Maar het doel van Fleur en Karima was 'een boek dat jonge vrouwen op hun nachtkastje zouden leggen en waar ze inspiratie, plezier en steun uit zouden halen.'

Ik denk dat ze hierin goed geslaagd zijn.

Conclusie over Juffrouw Holle

Het leukst aan Juffrouw Holle vond ik de insteek, die origineel is. Ook de boodschap is prima. Het verhaal zelf vond ik 'wel aardig'.

Praktische informatie

Juffrouw Holle is voor 19,95 te koop bij bol.com.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *