De magie van het huishouden van Yoeke Nagel

Huishoudelijk werk als effectieve therapie.

Dat is de hoofd boodschap van het De magie van het huishouden van Yoeke Nagel.

Het Huishouden is voor velen een noodzakelijk kwaad, iets waar je nu eenmaal niet onderuit komt. Maar je kunt huishoudelijk werk gebruiken om jezelf te hervinden. Yoeke Nagel beschrijft huishoudelijk werk als een verrassend effectieve, goedkope en nuttige therapie!

Link tussen huishoudelijk werk en hoe je je voelt

Yoeke Nagel legt een directe link tussen bijvoorbeeld je ramen lappen en onbevooroordeeld de wereld in kijken. En door je vloer te dweilen zorg je voor je basis: de vloer is immers het stukje aarde dat je dagelijks draagt en zorgt voor je alledaagse stevigheid.

Serviesgoed vergelijken met jezelf

Serviesgoed kun je vergelijken met jezelf: soms heb je veel op je bordje, soms weinig, maar het laat altijd zijn sporen na op je bord. Door je bord af te wassen, was je ook de restjes van die dag weg tot er een schoon bord overblijft. Klaar voor nieuwe ervaringen!

Huishoudelijk werk om je emoties te reguleren

Vooral in heftige, emotionele tijden kan huishoudelijk werk je helpen je emoties te reguleren, volgens Yoeke Nagel. Zo vraagt enorm verdriet om kleine bewegingen, als strijkwerk en het nat afnemen van spulletjes, terwijl woede juist vraagt om grote bewegingen als stofzuigen, dweilwerk, en het vegen van je stoep.

Mijn conclusie over De magie van het huishouden

Ik vind het een erg leuk boekje, en beslist motiverend wat betreft het huishouden. Bovendien is het erg praktisch: Yoeke Nagel predikt niet alleen over de zen van het huishouden, ze geeft je de praktische handreikingen om aan de slag te gaan.

Niet alle tips zullen je aanspreken, zo zie ik mezelf nog niet iedere avond zout onder ons bed strooien en weer opzuigen, maar er is voor elk wat wils. Mij helpt het echt om het huishoudelijk werk te zien als een manier om niet alleen mijn huis maar ook mezelf op orde te brengen en te houden!


Praktische informatie over De magie van het huishouden

Yoeke Nagel werkt ook met tarotkaarten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *