God tilt je op

god tilt je op

Ik houd ervan als bijbelverhalen worden toegepast op het leven anno 2015!

Het is toch mooi als eeuwenoude verhalen nog steeds actueel zijn? En wijsheid bieden voor het dagelijks bestaan?

Dus toen ik op de achterflap van het boek God tilt je op zag staan: '...gebaseerd op het turbulente leven van Jozef,' besloot ik het mee te nemen.

Maar het viel me erg tegen. Want in God tilt je op wordt God voorgesteld als een soort marionettenspeler die hoog op zijn troon zit, terwijl hij aan de touwtjes trekt van mensenlevens.

Voorbeeld uit God tilt je op

Zo is er een verhaal over een zevenjarige jongen bij wie zeven jaar geleden een tumor werd ontdekt. Die tumor werd ontdekt doordat de jongen tijdens het spelen per ongeluk in zijn buik was getrapt. Doordat hij veel pijn had kwamen ze terecht op de eerste hulp en daar ontdekte een alerte arts de tumor.

Dit wordt verklaard als een actie van God. Dus dat God daar op zijn troon zat, en regelde dat die jongens in zijn buik werd getrapt zodat de tumor op tijd werd ontdekt...

Deze manier van geloven spreekt mij niet aan. Hoewel ik tot op zekere hoogte de aantrekkingskracht wel begrijp. Want alles heeft dan ineens een (goede) reden. Welke ellende je ook op je bordje krijgt, het is altijd het plan van God. En God wil dan blijkbaar iets voor je bereiken.

Maar wat een vreselijke God is dat.

Conclusie over God tilt je op

Het idee van God tilt je op vind ik nog steeds mooi: de boodschap van oude bijbelverhalen toepassen op het moderne dagelijks leven. Dit wordt ook goed gedaan. Het verhaal van Jozef wordt afgewisseld met verhalen van mensen van nu.

Maar voor wie niet in het beeld van God als een soort marionettenspeler gelooft is het boek moeilijk te verteren.

Ik geef het daarom een 6. Het is goed geschreven, maar ik ben duidelijk niet de juiste doelgroep. De God uit God tilt je op zou me hier ongetwijfeld voor afstraffen...

Praktische informatie over God tilt je op

God tilt je op is voor 14,95 te koop bij bol.com.

9 reacties

 1. Hahaha de laatste alinea is leuk. Ik ken veel bijbelverhalen maar geloof er niet in, ik geloof dat er een boodschap in zit en misschien een kern die waar is maar niet dat alles echt gebeurd is.

  Ben toch stiekem benieuwd naar dit boek

 2. O, lijkt me een leuk boek. Blij dat het vanmorgen over de Quantumtheorie ging in de kerk. Het klinkt zo logisch.

  Geleerd dat er de ene keer dit en de andere keer dat in de bijbel staat. Maar toch is het een bepaalde warmte en krijg ik spiritueel indrukken, waarmee ik weer vrolijker door het leven ga.

 3. Klinkt toch interessant.
  Ik ben opgegroeid met de bijbel, maar mijn bijbelkennis is heel slecht. (Hoe zat het ook al weer met Pasen en Pinksteren) Toch zie ik - net als jij - de levenslessen die het nog steeds geeft. Volgens mijn moeder paste ik als kind heel vaak de bijbelverhalen toe op het echte leven. Of als ik een opstel moest schrijven op school zat er altijd symboliek van de bijbel in. Dat had ik dan zelf niet door 🙂
  Ik moet ook zeggen dat ik met de jaren steeds meer terugkeer naar de verhalen van de bijbel. Juist doordat ik zie hoe tijdloos het handelen van de mensen is.

  Maar ik zou ook kromme tenen krijgen van God als marionettenspeler. Het is wel een beetje een dooddoener natuurlijk; zeggen dat het de hand van God is. Alsof dat jongetje van geluk mag spreken dat hij die bal in zijn buik heeft gekregen, zodat er een (dodelijke?) tumor bij hem ontdekt kan worden.

 4. Tijd en onvoorziene gebeurtenissen treffen ons allen, zegt koning Salomo in Prediker 9:11. We hebben van God een vrije wil gekregen, die we kunnen gebruiken overeenkomstig christelijke beginselen -en dat is geen garantie dat het goed zal gaan- of misbruiken voor ons eigen plezier -en dat is geen gegarandeerd doemscenario. Adam en Eva stierven ook niet subiet na het eerste hapje van de verboden vrucht immers. Heeft God alles voorbestemd dan? Welnne, dat Kaïn zijn broer neersloeg, kwam voort uit afgunst. Had hij zijn gedrag veranderd en meer liefde voor God en zijn naasten ontwikkeld, dan had hij dat waarschijnlijk helemaal net gedaan. Veel lijden komt voort uit menselijke fouten, het stomweg zijn op de verkeerde plaats op het verkeerde tijdstip en uit het feit dat deze maatschappij niet door God, maar door zijn tegenstander wordt geregeerd. Gelukkig komt daar wel een einde aan binnenkort! Bidden we met z'n allen niet om Gods koninkrijk? Daniël 2:44 maakt duidelijk dat dit alle huidige regeringen ten val zal brengen en zelf voor altijd zal regeren. Hoe we weten dat het dichtbij is, lees je in Mattheüs 24. God is geen wrede marionettenspeler. Maar hij heeft de touwtjes wèl stevig in handen. Maar net als bij alle andere keren dat hij een einde maakte aan misstanden en onderdrukking van zijn volk, waarschuwt hij ook in deze tijd ruim van te voren en legt precies uit wat je doen kunt om zowel de kwaliteit van je leven nú te verbeteren, als de hoop te kunnen koesteren dat er aan je leven nooit een einde hoeft te komen: Johannes 17:3 zegt namelijk: Dit betekent eeuwig leven, dat zij voortdurend kennis in zich opnemen van u, de enige ware God, en van hem die gij hebt uitgezonden, Jezus Christus." Voor deze kennis kun je je beter tot de bijbel richten dan tot boeken die óver de bijbel gaan. Voor het weten wat er in een boek staat, lees je immers ook geen recensies alleen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *