Alstublieft mevrouw!

alstublieft mevrouw

Journaliste Tialda Hoogeveen interviewde zeven vrouwen die als dienstmeisje hebben gewerkt, en verwerkte de interviews tot zeven verhalen. Het resultaat kun je lezen in haar boek Alstublieft mevrouw!

Alstublieft mevrouw!

De verhalen lezen een beetje als korte romans. Je krijgt een intrigerend kijkje in het leven van zo'n pakweg honderd jaar geleden. Toen was het voor veel 12-jarige meisjes vanzelfsprekend dat ze 'in een dienstje' gingen. Het geld konden ze thuis goed gebruiken, en bovendien was er dan thuis weer een mond minder te voeden.

Sommige dienstmeisjes werkten bij een boer, een paar bij 'de adel' en een paar bij burgers. Ik kende dienstmeisjes vooral uit de boeken van Cissy van Marxveldt en uit Guusje uit de Goudsbloem.

Goed beeld van het leven van een dienstmeisje

In Alstublieft mevrouw! krijg je een goed beeld van hoe het was om een dienstmeisje te zijn. Overigens zijn alle ervaringen positief. Tialda Hoogeveen benadrukt dat dit niet wil zeggen dat dienstmeisje zijn ook altijd zo leuk was. Zo was er één mevrouw die niet wilde meewerken aan het boek omdat ze er nóóit meer aan wilde denken.

Ook geeft het boek een fascinerend beeld van een tijd die voorbij is.

Conclusie over Alstublieft mevrouw!

Alstublieft mevrouw! leest als een roman, en geeft je via zeven portretten een goed beeld van het leven van een dienstmeisje. Het boek leest makkelijk weg, en is vlot geschreven. Mogelijk kritiekpunt zou kunnen zijn dat het máár 7 portetten zijn, en dat er geen negatieve ervaringen in staan.

Praktische informatie over Alstublieft mevrouw!

Alstublieft mevrouw! is voor 16,90 te koop bij bol.com

2 reacties

  1. Mijn tante die 85 jaar oud werd en inmiddels al een jaar of tien overleden is, was in haar jonge jaren dienstmeisje. Onder andere bij een rijk gezin in Amsterdam die elke zomer naar hun 2e huis in Zandvoort gingen. Zij kon er altijd leuk over vertellen. Toch maakte ze ook veel mee. De heren des huizes die hun handen niet thuis konden houden en bazinnen die bar lelijk deden.
    Bij een van haar dienstjes hadden ze een vat met boter en daar schepte tante ruim van mee voor haar familie. Ze is uiteindelijk wel betrapt en kon weer vertrekken. Ze had zo weer een nieuw dienstje.Bij het gezin met het 2e huis in Zandvoort was een van de zonen verliefd geworden op tante maar dat was not done in die tijd. En daar ging tante weer..
    Nic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *