Taal voor de leuk

Ik heb het niet zo vaak dat ik zo moet lachen als ik een boek lees dat de tranen me over de wangen lopen. Maar Taal voor de leuk van Paulien Cornelisse is zo'n boek. Ik ben haar dan ook erkentelijk voor haar boek en de ontspanning die het lachen me gaf.

Taal voor de leuk

Taal voor de leuk is vergelijkbaar met haar boeken Taal is zeg maar echt mijn ding en En dan nog iets. Het is een verzameling columns waarin Paulien Cornelisse schrijft over taal, maar ook over dagelijkse beslommeringen. Op de achterflap wordt het als volgt samengevat:

Een boek over taalvernieuwingen, bizarre gesprekswendingen en genante situaties.

Mijn man kan enorm genieten van klanken, en uitgebreid vertellen hoe de letter 'i' in een andere taal als 'u' wordt uitgesproken. Ik niet. Ik vind dat saai. En toch vind ik Taal voor de leuk een superleuk boek. Want het gaat weliswaar over taal, maar dan op een manier dat het interessant en persoonlijk is.

Paulien Cornelisse versus Japke-d. Bouma

Op een bepaalde manier deed Taal voor de leuk me een beetje denk aan het boek Ga lekker zelf in je kracht staan. In dat boek is het Japke-d. Bouma die schrijft over taal en het dagelijks leven. Ook dat is leuk om te lezen, maar ik vind de versie van Paulien Cornelisse leuker en humoristischer. In Paulien Cornelisse zie je meer in het boek terug van haar als persoon dan in de boeken van Japke-d. Bouma.

7 favoriete stukjes uit Taal voor de leuk

Er is zoveel leuks te vinden in Taal voor de leuk, maar hieronder 7 van mijn favorieten.

  1. Iedereen is altijd bereikbaar, maar steeds minder mensen nemen de telefoon op.
  2. Een helse beklimming van de Kilimanjaro werd draaglijk gemaakt door te denken: 'Elke stap brengt mij dichter bij het einde van deze wandeling, dus eigenlijk is dit al de terugweg.
  3. Vooral vrouwen stellen een out-of-office reply in. Mannen zijn meestal gewoon niet bereikbaar. Dat merk je niet eens.
  4. Over de term 'op jihad gaan': 'Hoera we gaan op jihad deze zomer! Neemt iedereen z'n eigen slaapzak mee, en z'n goeie humeur?'
  5. Over de term hiken: 'Wandelen klinkt te stuf, te veel alsof je de paddenstoelen van de ANWB braaf volgt naar het pannenkoekenhuis.' 
  6. Over heur haar: 'God heeft mijn haar geknipt uit een stukje hoogpolig tapijt dat hij nog ergens had staan.' 
  7. Mensen die makkelijk weggooien hebben denk ik ongecompliceerde karakters.' Mensen die leven met kapotte dingen accepteren de chaos.' 

Interview met Paulien over Taal voor de leuk

Mijn conclusie over Taal voor de leuk

Taal voor de leuk is een aanrader. Het is een verzameling columns over taal, die heel humoristisch lezen. Als je van taal en linguïstiek houdt, dan zul je dit boek om die reden waarderen. Ben je niet zo van de taal? Dan is het boek alsnog leuk, vanwege de schrijfstijl van Paulien Cornelisse.

Praktische informatie over Taal voor de leuk

Taal voor de leuk is voor 17,50 te koop bij bol.com. Niet heel goedkoop, maar het geld zeker waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *