Lezen met AlS

lezen met ALS

In zijn boek Lezen met ALS onderzoekt Pieter Steinz of boeken kunnen troosten.

Steinz:

'Literatuur is een mood changer, een tijdmachine, een tour-operator, een herinneringsactivator. Maar kan ze ook daadwerkelijk vertroosten?' 

In zijn boek Lezen met ALS verbindt Steinz het verloop van zijn ziekte aan boeken die hij las of herlas. Denk aan schrijvers als Kafka, Dickens, Schakespeare. Maar hij wijdt ook een hoofdstuk aan een boek van Asterix en Obelix, Astrid Lindgren en Alice in Wonderland.

Over lezen met ALS

Pieter Steinz is journalist, literair criticus en schrijver van non-fictie. In 2013 kreeg hij de diagnose ALS. Een spierziekte waaraan je overlijdt en waar geen genezing van mogelijk is.

In een serie voor NRC Handelsblad en nrc.next schreef hij over zijn ziekte en bracht hij zijn ervaringen in verband met literatuur. Dit boek is een bundeling van die artikelen.

Zo hoopt hij net zo waardig te sterven als Socrates die zonder morren zijn gifbeker leegdrinkt. En vindt hij Astrid Lindgrens karakter van Karlsson van het dak een voorbeeld als het gaat om een positieve instelling.

Antwoord op de vraag

Pieter Steinz concludeert aan het eind van Lezen met ALS dat hij weinig kan zeggen op de vraag of literatuur kan troosten. Maar wel kan hij met zekerheid zeggen dat hij veel plezier en troost heeft gekregen door er over te schrijven.


Conclusie over Lezen met ALS

Lezen met ALS is op verschillende niveau's de moeite waard. Ik vond het hoopgevend om te lezen hoe Steinz met zijn ziekte omgaat. Hij is heel accepterend en rustig. Er is geen wanhoop. Ook grijpt hij niet wanhopig naar een mogelijkheid van genezing.

Daarnaast heb ik nu allemaal nieuwe boeken die ik nog wil gaan lezen.

Praktische informatie over Lezen met ALS

Lezen met ALS is voor 19,99 te koop bij bol.com.

3 reacties

  1. Hallo Nicole,
    Vanuit Uitgeverij Atlas Contact wil ik u graag een leuke actie aanbieden. Helaas kan ik nergens een mailadres vinden en werkt het venster Contact niet. Als u interesse heeft kunt u mij mailen op: rswaab@atlascontact.nl Bedankt!

  2. Dus jij hebt het van dichtbij meeggemaakt Henny. Dat is niet niks. Het boek is zeker erg interessant. Mij sprak het erg aan omdat het leed in een breder perspectief wordt geplaatst en er gaat een zekere rust vanuit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *