2c van Mirjam Mous
Ik lees eigenlijk zelden tot nooit kinderboeken of boeken uit het young adult genre. Om de simpele reden dat ik een verhaal met tieners in de hoofdrol niet leuk vind.
Maar toen mijn jongste zoon thuis kwam met een verhaal over een boek dat zijn lerares Nederlands in 1 middag had uitgelezen omdat ze het zo mooi vond, werd ik nieuwsgierig.
En dat was het boek 2c van Mirjam Mous.
2c: Waar gaat het over
De klas 2c gaat op schoolreisje naar de Ardennen. Maar ver komen ze niet. Ze zijn amper onderweg als ze een bericht krijgen dat er een bom in de bus zit.
Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven van kinderen uit c en er zijn ook nog flash backs.
Twee dingen waar ik een hekel aan heb. Maar voor dit boek, 2c ging het wel. Ik wist toch wel wie, wie was.
De locatie waar het verhaal zich afspeelt is in principe dus in de bus, maar door de flashbacks speelt het verhaal 2c zich ook buiten de bus af.
2c: Mirjam Mous brengt het goed!
Mirjam Mous laat de lezer heel knap kennis maken met de verschillende karakters. Ook zaait ze heel vernuftig verdenkingen, waardoor je als lezer eerst 'Pietje' verdenkt en vervolgens 'Jantje'.
De uiteindelijke ontknoping vond ik een beetje een anticlimax. Maar voor het zo ver is, zitten er een aantal interessante wendingen in het verhaal.
2c: Kijkje in het leven anno 2017
Mirjam Mous snijdt diverse hedendaagse thema's aan:
- Pesten op school
- Puberteit
- Hoogbegaafheid
- Manische depressie
- Marokkaanse jongeren die zich niet welkom voelen in Nederland
- Marokkaanse jongeren die radicaliseren
- Het leven van moderne leerkrachten
Het is behoorlijk gedurfd om dit soort onderwerpen aan de kaak te stellen in een kinderboek. Aan de andere kant is het aan de orde van de dag, dus waarom niet. Boeken die voor de jeugd geschreven zijn, kunnen voor volwassenen net zo goed fijn en leesbaar zijn. Voor de afwisseling lees ik graag Young Adult en soms kinderboeken.