Het boek van de grote filosofische tegenstellingen
Het boek van de grote filosofische tegenstellingen
Oscar Brenifier
Tijdens mijn studie psychologie aan de Universiteit Utrecht volgde ik het keuzevak filosofie, met als gevolg dat ik overal aan begon te twijfelen, inclusief mijn eigen bestaan.
De filosofie zet vraagtekens bij vanzelfsprekendheden, en is een manier van denken die tot verwondering en bezinning kan leiden. Het nodigt je uit kritisch te kijken naar de wereld en jezelf.
Kinderen doen dit nog uit zichzelf. Hun denken is nog vrij van de vanzelfsprekendheden die het denken van volwassenen bepalen, ze bekijken de wereld nog met verwondering en open blik. Door met je kind te praten en te filosoferen krijg je de kans je los te maken van de aangeleerde vanzelfsprekendheden en frisse ideeën te horen!
Een goede manier om dit te doen is met behulp van Het boek van de grote filosofische tegenstellingen van fransman Oscar Brenifier. Oscar Brenifier heeft een PhD in filosofie en heeft een filosofische praktijk. Hiernaast is hij bezig met filosofie voor kinderen, de didactiek van filosofie en filosofische workshops.
Hij woont in Frankrijk, maar treedt op over de hele wereld.
Tegenstellingen maken denken mogelijk
Volgens Brenifier maken tegenstellingen ons denken mogelijk, want 'de grote universele tegenstellingen structureren ons denken. Tegenstellingen geven betekenis. Hoe zouden we 'koud' kunnen begrijpen zonder 'warm? Of 'hoog' zonder 'laag'?Brenifier nodigt je uit tot denken met behulp van tekst en prachtige platen.
Het boek presenteert twaalf tegenstellingen en is als volgt opgezet:
- Presentatie van de tegenstelling
- Vraag naar aanleiding van de tegenstelling
- Conclusie waarom de tegenstellingen elkaar nodig hebben
Als ik heel eerlijk ben moet ik bekennen dat ik het best moeilijk vond om te begrijpen, maar het is zo'n prachtig boek dat ik het met plezier heb gelezen. En kinderen vinden het ongetwijfeld ook prachtig.