Haal het beste uit je kind én jezelf

Opvoeden met deugden

Met een veelbelovende titel als 'Haal het beste uit je kind en jezelf' heb je als schrijfster wel iets waar te maken, en Annlies Wiersma doet dat.

Op toegankelijke en praktische wijze beschrijft ze hoe je deugden kunt gebruiken bij de opvoeding van je kind. Het bijzondere aan opvoeden met deugden is dat het meer is dan een simpele opvoedingsmethode: het is een manier om optimistisch in het leven te staan. De deugdenmethode nodigt je uit overal het positieve in te zien. Als je kind vervelend is, is dat niet zozeer een probleem als een manier om een deugd te oefenen!

Deugden ouderwets?

Deugden hebben een wat ouderwets image en Annelies Wiersma valt met de deur in huis door dit onmiddellijk te erkennen en benoemen.

"Hoe benoem ik die naar mijn kind?' verzuchten ouders op de cursussen ' Opvoeden met deugden' die ik geef. 'Ik gebruik deze woorden zelf amper."

Dat is ook meteen de kracht van dit boek: Annelies' praktische ervaring met deugden als moeder en als cursusleidster. Ze kent alle tegenwerpingen, problemen en vragen die als opvoeder bij je opkomen, en geeft daarop heldere praktische antwoorden.

Opzet boek

Het boek bestaat uit twee delen: Praktijksituaties en Werkboek.

In het deel Praktijksituaties beschrijft Annelies op bijna columnachtige wijze situaties uit haar dagelijks leven met haar zoontje. Hoewel het 'Praktijksituaties' heet is het eigenlijk ook meteen de theorie van werken met deugden.

De hoofstukken vond ik niet zo duidelijk als hoofdstuk herkenbaar, en de tussenkopjes evenmin omdat ze allemaal dezelfde grootte hebben. Het is daardoor niet makkelijk om even een specifieke deugd op te zoeken en daarover te lezen. Ook had ik graag geweten waarom Annelies juist die specifieke deugden beschrijft, en andere niet. Is dat een bewuste keuze of toeval? Wat mij betreft had er wel iets meer lijn in dit deel mogen zitten: genummerde hoofdstukken, duidelijker opmaak en benoeming van de deugd waarover een hoofdstuk gaat.

Een beetje vreemd vond ik het volgende voorbeeld dat Annelies geeft bij assertiviteit:

'Ik laat Daan wel eens de telefoon aannemen, als ik zelf geen zin heb te antwoorden. Hij zegt dan zonder moeite: "Mijn mama is me even aan het voorlezen. Ze kan nu niet aan de telefoon komen. Dag."

Hier heb ik toch wat vraagtekens bij: je kind voor je laten liegen. Welke deugd is dat? De deugd List en Bedrog?

Deel 2 Werkboek

In dit deel biedt Annelies praktische oefeningen en tips aan om met deugden te gaan werken.

Conclusie

Ik vind dit boek een echte aanrader. Veel opvoedingsboeken hebben toch een wat prekerige toon en zijn vrij theoretisch. In 'Haal het beste uit je kind en jezelf' voel je dat je te maken hebt met een ervaren moeder die het klappen van de zweep kent.

Annelies Wiersma en haar zoon zijn het bewijs dat het boek werkt.

Dus als je het soms somber in ziet, ren dan snel naar de boekhandel en koop dit boek. Gegarandeerd dat de toekomst zonniger wordt.

Meer weten of interesse in een cursus?

Bezoek Annelies' site: Actionvirtues

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *