| |

Interview met de schrijfster van Floortje Bellefleur

floortje bellefleur
Als kind was ik dol op de boeken van Floortje Bellefleur, die haar naam dankte aan haar wangen, die net zo rood waren als de appel Bellefleur.

En ik wilde zo wel in het dorpje wonen waar Floortje woonde. Maar de tijden zijn veranderd en Floortje Bellefleur ook. Tegenwoordig heten de boeken Floortje, en in plaats van dat ze pannenkoeken bakt gaat ze op reis naar Londen.

Hieronder het verhaal de nieuwe schrijfster van Floortje Bellefleur: Suzanne Buis!

Nieuwe schrijfster van Floortje Bellefleur: Suzanne Buis

In 2001 werd ik door Uitgeverij Kluitman Alkmaar BV gevraagd om de serie Floortje Bellefleur van Cok Grashoff te herschrijven. Er waren negen delen die nog werden uitgegeven, nu zonder 'Bellefleur' er achter. Een 'bellefleur' was vroeger een bekende term, maar zegt de kinderen van nu niets meer, bovendien zijn series met een voornaam 'in'. Ze waren al eens herschreven door meerdere mensen. Nu wilde de uitgever graag dat er een vaste schrijver mee aan de slag ging. Dat leek mij een leuke uitdaging.

Floortje Bellefleur in 1968 bedacht

Floortje is in 1968 bedacht. Vroeger las ik zelf ook Floortje-boeken. Ik deed haar zelfs na: toen zij een dierenasiel begon, stapte ik ook naar de burgemeester van mijn dorp. Die vond het een heel goed idee en zei dat ik dat zéker moest gaan doen, als ik groot was...

Cok Grashoff, een pseudoniem van het echtpaar Pieter en Jonna Grashoff, waren allang met pensioen. Er was dus nooit sprake van samen schrijven of overleggen.

Floortje een meisje van haar tijd

Van de redactie kreeg ik alle vrijheid om Floortje een meisje van deze tijd te maken. De kinderen van nu zijn veel meer gewend om dingen te ondernemen. De lezers van nu zijn veel meer avontuur en spanning gewend. Titels als 'Floortje bakt pannenkoeken' zouden nu niet meer verkopen. Floor doet nu meer spannende dingen, zoals tijdens vakanties avonturen beleven.

Floortje Bellefleur gemoedelijk

Toch zijn de boeken over Floortje, vergeleken met veel moderne kinderboeken, nog steeds gemoedelijk. Er gebeuren geen heftige enge of verdrietige dingen. Er komen geen scheidingen in voor, geen drugsverslavingen of enge ziektes. Het zijn nog altijd boeken die je met een gerust hart aan je kind of buurmeisje kunt geven, om lekker te lezen in bed of in de tuin.

80 tot 90% van de oorspronkelijke Floortje boeken veranderd

Vergeleken met de 'oude' boeken heb ik zo'n 80-90 procent van de tekst veranderd. Het gaat dan niet om het vervangen van een enkel woordje. Ik maak een uittreksel van ongeveer een half A4-tje en schrijf daarmee een nieuw deel. Het is dus geen kwestie van knippen en plakken met oude teksten. In een paar jaar tijd heb ik alle delen vernieuwd. Met nieuwe personages, al is Floors familie natuurlijk nog hetzelfde. En Cynthia Clarke is nog steeds haar hartsvriendin.

De moderne Floortje is stoerder en groter

Inmiddels zijn er vier nieuwe delen bij gekomen, die dus niet eerder bestonden. Daar staat mijn naam ook voorop. Ik vind het altijd erg leuk om de illustraties te zien, die Melanie Broekhoven al tientallen jaren maakt. Daarop zie je Floortje ook veranderen. Ze is wat stoerder, wat 'groter' dan de Floortje van vroeger. Eigenlijk net als de kinderen van nu, vergeleken met de foto's van jezelf op die leeftijd.

Lievelingsboek van Floortje Bellefleur

Mijn lievelingsboek van Floortje? Da's moeilijk... In de nieuwste vier delen over zeilen, Engeland, timmerdorp en actie voor dieren zit veel van mezelf. Dingen die ik beleefd heb, mensen die ik echt ken.

Vroeger wilde ik zijn zoals Floortje, tegenwoordig is ze meer mijn kleine zusje.

Mijn vader zei laatst tegen me, toen hij een Floortje-boek had gelezen: 'Het is nét of ik jou hoor praten!'
Dat vond ik wel grappig.
Mijn favoriete boek is dus eigenlijk het volgende boek dat ik ga schrijven. Ik ben altijd benieuwd wat Floortje nu weer gaat bedenken!"

Floortje Bellefleur nu

Hieronder zie je een boek van de moderne Floortje Bellefleur. Ik vind het jammer.... Zelfs haar rode wangen zijn weg. Ik herken haar niet meer als de Floortje Bellefleur uit mijn jeugd.
floortje bellefleur
Op Suzanne Buis' website vind je de hele lijst Floortje-boeken, en meer over haar andere werk.

Je kunt Floortje Bellefleur boeken kopen op bol.com. Maar dat zijn helaas wel de nieuwe, moderne versies.

Herinner jij je Floortje Bellefleur uit je kindertijd? Wat vond je van de boeken?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Wat leuk dat dit artikel nog steeds zó vaak wordt gelezen! Er komen veel bezoekers naar mijn website via deze link.

    Er zijn inmiddels nog veel meer 'nieuwe' Floortje-boeken, zoals Floortje leert schaatsen, Floortje op vakantie (dan gaat ze kamperen in Frankrijk), Floortje op ponykamp, Floortje. Actie voor dieren, Floortje in timmerdorp...

    Dus doe je daar je boekbespreking over, of over een van de andere Floortje-boeken, kijk dan even op mijn website en die van Uitgeverij Kluitman!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *