|

Het Nieuwe Nietsdoen

Heb jij dat wel eens dat je een boek zit te lezen, en 2 bladzijdes verder beseft dat je er niets van hebt mee gekregen?

Dat had ik met Gerhard Hormann's boek Het Nieuwe Nietsdoen.

Het Nieuwe Nietsdoen gaat over nietsdoen. Duh.

Van narigheid heb ik het drie keer opnieuw moeten lezen, om er een review over te kunnen schrijven. Maar nog steeds kom ik bij de vraag: 'Waar gaat het over?' niet verder dan: 'Over niets doen.'

Dat is treffend, maar wel erg kort voor een review...

Tom Hodgkinson deed het beter

Als ik eerlijk ben vind ik Het Nieuwe Nietsdoen vooral een ode van Gerard aan zichzelf en zijn eigen levensstijl. Want Gerard heeft het licht gezien, en beseft dat er meer is in het leven dan werken en geld verdienen. Maar echt vernieuwend vind ik dat inzicht niet. Sterker nog, ik vind dat Tom Hodgkinson deze boodschap al veel vroeger en bovendien beter beschreef in zijn boek Lof der luiheid. 'Het Nieuwe Nietsdoen' voegt daar niets aan toe. Dat past dan wel weer mooi bij de titel!

Valse beloftes op de achterflap

Op de achterflap staat dat dit boek in tien simpele stappen het geheim van zalig nietsdoen onthult! Maar ik kon die stappen echt niet terug vinden. Er zijn inderdaad 10 hóófdstukken, maar die gaan vooral over Gerards gedachten over niets doen en dat hij dat zelf zo goed onder de knie heeft. Om daar 10 praktische stappen uit te destilleren moet je op z'n minst je gedachten bij het boek kunnen houden. En dat kon ik dus niet.

Praktische informatie

Lof der luiheid is verkrijgbaar voor 14,95 bij bol.com. Maar als je wilt lezen over niets doen kun je beter de oorspronkelijke versie van Tom Hodgkinson kopen!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *