Havo is geen optie: streekromannetje met thriller pretenties
Havo is geen optie: maatschappij-kritisch boek over ambitieuze ouders?
Ik verwachtte een enigszins maatchappij-kritisch boek. Over moderne ouders die hun eigen ambities over de ruggen van hun kinderen proberen te verwezenlijken. De schrijfster, Martje van der Brug, was ook nog eens tien jaar bestuurlijk betrokken bij een middelbare school. Dus naast de kritische blik, verwachtte ik ook een intrigerend kijkje achter de schermen van een middelbare school, in een zogenaamd gegoede buurt.
Havo is geen optie is vooral een streekroman
Maar ik vond Havo is geen optie meer op een streekroman lijken, dan op het maatschappij-kritische boek dat ik verwachtte. En dan ook nog eens een streekroman waarin nauwelijks verhaal zit. Ik vond het boek dan ook behoorlijk saai. Halverwege begon ik zelfs slordiger te lezen, om op te schieten.
Weinig vaart of spanning
Er zit weinig vaart of spanning in het boek. Het kabbelt maar een beetje voort. Een tijdje kon ik nog wel genieten van de beschrijvingen van het dagelijks leven op een middelbare school, en het leven van superrijke mensen. Maar zonder spanningsboog, gaat ook dat vervelen.
Op een gegeven moment kwam er dan toch een beetje actie: er verdween een leraar. Dat hielp wel eventjes. Maar op een paar vage verwijzingen naar een potentiële dader, kabbelde het boek al snel weer gewoon verder.
De uiteindelijke ontknoping vond ik vrij slap. Een beetje zoals wanneer je een ballon opblaast, en hem dan loslaat.
Hoofdpersoon: oppervlakkig en weinig boeiend
Jenneke Wissink is de hoofdpersoon in Havo is geen optie. Na een mislukt promotieonderzoek wil ze een jaar gaan lesgeven. Ondertussen wil ze bedenken wat ze verder met haar leven wil.
Er zijn wat verwijzingen naar Jenneke’s jeugd in een eenvoudig boerengezin, waar zij als enige excelleert op school. Haar ouders tonen nauwelijks interesse in haar vorderingen. Uiteindelijk besluit Jenneke om voorgoed te blijven lesgeven, maar dan volgt dus de slappe ontknoping van het mysterie van de verdwenen leerkracht. Daardoor besluit Jenneke acuut toch maar haar promotieonderzoek af te maken.
Ik vond dit allemaal wat slapjes en weinig geloofwaardig. Jenneke’s karakter had wel wat steviger gemogen, wat mij betreft. En met wat meer diepte.
Wat is er wel goed aan Havo is geen optie?
- Je krijgt inderdaad wel een beetje een kijkje in het reilen en zeilen van een middelbare school
- Je krijgt een idee van het perspectief van leerkrachten
- Je hoort nog eens wat natuurkundige termen
Conclusie
Praktische informatie
Havo is geen optie is voor 18,95 te koop bij bol.com